Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Moderne vinduer med gammelt håndværk

Præstegården er bevaringsværdig, og derfor var det en helt særlig opgave, som Jørgen Overbys Tegnestue i Gram og Drøhse – Tømrer & Snedker ApS i Løgumkloster tog hul på i foråret 2017.


- Gården er bygget i den tyske byggestil heimatschutz med røde tegl og hvide vinduer, og der har virkelig været tale om godt gedigent håndværk – det var termoruderne fra 1970’erne, det var galt med. De originale rammer har vi langt hen ad vejen kunne reparere ved udlusning af råd. Så nu kan de holde 100 år mere, fortæller arkitekt Lise F. Nielsen fra Jørgen Overbys Tegnestue.


Ved at bruge Optoglas i de knap 40 vinduer er det lykkedes at lyd- og varmeisolere præstegården bedre, og samtidig har bygningen fået det originale udtryk fra 1927 tilbage.


- Termoruder bliver nemt lidt klodsede i så gamle bygninger, men ved at bruge Optoglas kan både rammer og sprosser holdes som originalt tænkt. Det kræver lidt mere håndværk, fordi det hele skal stemme på millimeteren – så til den tyske præstegård har vi lavet 40 unikke vinduer, siger tømrermester Tue Enghave Jensen, der ejer Drøhse – Tømrer & Snedker ApS.


Det lokale tømrerfirma er specialister i at restaurere gamle historiske bygninger, der kræver særligt håndværk, og hos Drøhse – Tømrer & Snedker har man eget snedkerværksted, hvor der bliver kælet for detaljerne og udført specialopgaver.


Opfylder 90 år gammelt ønske

Hoveddøren i den tyske præstegård er blevet nænsomt restaureret i netop snedkerværkstedet hos Drøhse – Tømrer & Snedker ApS.


- Den store egetræsdør har mange utroligt smukke detaljer, og i løbet af to en halv uge har vi på snedkerværkstedet givet den en grundig renovering og udskiftet beskadiget træ. Hoveddøren er en markant del af præstegårdens udseende, og derfor er den også værd at bruge kræfterne på, siger tømrermester Tue Enghave Jensen.


Den istandsatte dør har skiftet farve i processen. Og det er der en helt særlig grund til.


- Via lokalhistorisk arkiv fandt vi arkitekt Lauritz Thaysens originale tegninger fra 1927, og på en af skitserne fremgår det, at døren oprindeligt var tænkt blå. Den blev aldrig malet blå – hvorfor ved vi ikke - men nu opfylder vi arkitektens 90 år gamle ønske og maler døren i den smukke blå farve, fortæller Lise F. Nielsen fra Jørgen Overbys Tegnestue.


Det er malermester Freddy Dittfeld fra Branderup, der har stået for at finde frem til den helt rigtige nuance blå til døren.


Præstegården fortæller historien

Fra renoveringens begyndelse har den tyske menighedspræst Matthias Alpen været med på sidelinjen. Han bor på præstegården sammen med sin familie, og så har han også selv en baggrund som snedker.


- Præstegården har en helt særlig betydning for det tyske mindretal og hele området. Den fortæller historien om tiden efter genforeningen, og der er kun tre gamle tyske præstegårde tilbage i Sønderjylland. Så det har været utroligt spændende at følge processen så tæt. Det er et atypisk projekt, hvor der virkelig har været god kommunikation og tæt samarbejde mellem os, håndværkere og arkitekter, siger Matthias Alpen.


Håndværkerne har netop lagt sidste hånd på renoveringen af præstegården på Garvergade i Løgumkloster, der nu står som arkitekt Lauritz Thaysens tegnede den i 1927


Fakta om Drøhse Tømrer & Snedker 

Drøhse – Tømrer & Snedker ApS udfører alt indenfor tømrerfaget for både erhverv og private: Nybyggeri, renoveringer, ombygninger, vinduer, tage, landbrugsbyggeri og meget mere. Virksomheden har eget snedkerværksted, der udfører detaljeret og unikt arbejde i træ. Drøhse – Tømrer & Snedker ApS har i år fejret 40 års jubilæum og har omkring 40 medarbejdere.Billedtekst: Præstegårdens hoveddør blev malet blå – ligesom arkitekten havde forestillet sig det for 90 år siden.


Se flere billeder af præstegården her​


Kontakt 

For yderligere information kontakt venligst tømrermester Tue Enghave Jensen på telefon 23 84 85 30 eller e-mail tj@d-ts.dk 

​Drøhse – Tømrer & Snedker ApS | Hedelykkevej 2, Løgumgårde | 6240 Løgumkloster | Telefon: 7474 3818 | CVR: 75944519​

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.